Цигари и кибритени кутии от онова време
Цигари и кибритени кутии от онова времеТук не съм специалист и ще бъда кратък. Запознанството ми с цигарите стана чрез баща ми - той ми даваше празните кутии и аз играех с тях. През 50-те години събрах много кутии от Ударник (серт), Арда (пакет, кутия, малка Арда), Родопи, Тютюнопроизводител, Бузлуджа. После се появи и Слънце. Появи се и престижната Златна Арда, много приличаща на Слънце, но предназначена за заклетите почитатели на Арда. За златната арда имаше дори и песен, по-скоро куплет: "...Имате ли Арда, имате ли Златна Арда, дайте я насам!"
 Цигари Слънце и Родопи
 Цигари Слънце и Родопи
Ударник имаше на капака си картинка на работник, а на Родопи имаше, естествено, рисунка на Родопите. Всички те нямаха филтър и някои хора ги пушеха с цигаре.
През 60-те години се родиха филтърните Ком, Стюардеса, Ропотамо, Луна (парфюмирани ужасно!), Феникс, БТ (Булгартабак). БТ бяха и си останаха едни от най-хубавите български цигари.
 Шипка се появиха вероятно през 1977
Шипка се появиха вероятно през 1977  Популярните стюардеси
Популярните стюардеси 
 Булгартабак
Булгартабак Интер бяха предимно за износ
Интер бяха предимно за износ По-късно се появиха и българските Марлборо, които никога не съм харесвал. Когато пропуших в казармата през 1973 г, започнах с Феникс, и с тях продължих 13 години, до първото бебе в къщи. Тогава ги отказах.
Тук трябва да спомена нещо важно - имаше един период, когато почти всички пушеха. Вероятно цигарите са станали популярни по време на войната. Кой знае!
След войната та чак до средата на 90-те години се пушеше много по целия свят. В България производството на тютюн беше важен поминък в Родопите. Почти всички мъже пушеха, а през 60-те години забелязах, че пропушват и жените. Когато бях 11 клас (1965) някои ученици се опитваха да пушат в тоалетните. Това се преследваше много строго и беше рядко явление.
Много се пушеше в заведенията - ако влезеш в ресторант вечерно време, въздуха беше син от дим. На масите винаги стояха пепелници и като седнеш, запалваш цигара. Аз обичах да запаля в края на храната, но някои приятели палеха една след друга през цялото време. В закусвалните и сладкарниците обаче не се пушеше.
Продаваха се много и най-разнообразни запалки. Една елегантна запалка беше хубав подарък за рожден ден. Имаше позлатени запалки, запалки като пистолет, запалки-писалки.
Помня много добре следната редовна гледка: чакам автобус на Орлов Мост за Младост и на спирката много от чакащите пушат. Щом дойдеше техния автобус, те хвърлаха цигарата на тротоара и се качваха. Около спирките беше пълно с фасове. Слава Богу, към 2007 тези дивотии намаляха. Хем цигарите станаха скъпи, хем медицината вече не е безплатна.
По филмите също се пушеше много. Най-гъстите облаци от цигарен дим се носеха из американските филми. Спират се, да кажем, героят и героинята пред някое езерце в парка и хоп - запалват по цигарка. Кавалерът пали цигарата на дамата. На френските филми по-малко се пушеше. Не си спомням да съм виждал Луи дьо Фунес с цигара.
Алкохола?
Ако застанеш пред секцията с вината в някой магазин през 60-те години ще видиш червените вина Гъмза, Тракия, Памид, Мелник, Мавруд, или просто Червено вино. Кабернето се появи по-късно. От белите имаше Димят, Ризлинг, Ркацители, Мискет...и това е! Най-много се пиеха Гъмза и Димят. Нямаше особено строги стандарти, но нямаше и измами. Виното беше "чисто" - без примеси и кръщевки. В някои заведения лъжеха, но бутилката на Винпром беше гарантирано чисто вино.
В ракиите също нямаше голямо разнообразие: Гроздова ракия, Сливова ракия, Плодова ракия, Мастика, Ментовка. Силно се отличаваше по доброто си качество гроздовата ракия "Академик Неделчев", но се намираше трудно.
Имаше чудесна руска водка (Столичная, Московская) - чиста като роса. Помня полската водка Зубровка, с тревичка вътре (от тревата Зубровка), както и унгарската люта ракия Паленка. Голямо събитие през 60-те години беше появата на коняка Плиска (три звезди) и луксозния Поморие с пет звезди. Като студенти пиехме Плиска - няколко души събирахме пари за една бутилка и пакет фастъци. С това бяхме щастливи!
През 70-те години се появиха нови марки и сортове вина, водки и ракии. Стана възможно да се купува уиски. Аз опитах уиски два-три пъти и ми стана ясно, че не е за мен.
Имам чудесни спомени от кубинския ром Хавана клуб. Най-хубавият ром в света се продаваше тогава в България на съвсем достъпна цена, имаше черен, червен и бял. С Куба бяхме големи приятели - дори Фидел Кастро идва в България през 1976 г. и беше посрещнат много тържествено.
Разбира се, продаваше се и евтин български ром, като и качеството му беше евтино. Но и българският ром си имаше своето предназначение - зимно време чай с ром и лимон беше любимото ми питие.
Днес в България се продава хубава и разнообразна бира. Преди 50 години обаче в София имаше само два вида - Светло пиво и Тъмно пиво. Произвеждаше ги бирената фабрика на Сан-Стефано, бившата фабрика на Прошек. За нея съм споменал по-горе (Шейново 13). Бира се пиеше сравнително рядко. Хората предпочитаха виното.
Пиеше се малко бира не само в България, но и по целия свят, защото бирата трябва да се пие студена, а хладилници нямаше. Популярността на бирата дойде с хладилниците - някъде по-рано, някъде по-късно.
После се появи Шуменското пиво, в малките тумбести шишенца, и веднага стана много популярно. Много по-късно дойдоха и Астика, Каменица, Бургаско пиво, ...и любимата ми Загорка.
Всичко това е чудесно, но с популярността на бирата се появи и един лош навик - виждам много младежи в парковете и даже по улиците, вървят си с бутилка бира в ръка и току си посръбнат. Изглежда сега бирата замества цигарите и те с нея си заангажират ръцете.
Това обаче е обида  за бирата. Така бира не се пие. Преди всичко, като разнасяш бутилката насам-натам, бирата става топла. 
За да се усети добре вкуса, за да има ефект, бирата трябва да се пие студена и с храна - класическия съпровод са кремвирши или наденици. С риба е чудесно! Без мезе може да се пие само студена бира на плажа.